پایگاه قرآنی رسالت

آموزشی - قرآنی- مذهبی
پایگاه قرآنی رسالت

پایگاه قرآنی رسالت
(ما سعی و وظیفه داریم تامطالب مربوط به: قرائت،روخوانی،روانخوانی،تجوید
وحفظ قرآن کریم و موارد دیگری را جهت استفاده علاقه مندان جمع آوری نموده و در دسترس عموم قرار دهیم)



دراين سایت
در كل اينترنت
آموزش ها

زنده باد ایران

قرآن آنلاین

مجموعه کامل ترتیل

گنجینه قرائت

تلگرام ما

آخرین نظرات شما
  • ۱۷ تیر ۰۱، ۱۶:۲۱ - مریم**
    عالی

آموزش مقام حجاز

يكشنبه, ۲۶ مرداد ۱۳۹۳، ۱۱:۴۸ ق.ظ

آموزش مقام حجاز در تلاوت قرآن

1) معنای لغوی : نام منطقه‌ای در شبه جزیره‌ی عربستان و همچنین نام پرده‌ای از پرده‌های موسیقی است و گفته‌اند صدایی که از زنگوله خیزد.
2)  گستردگی و پیشینه : حجاز از جمله مقام‌های اصیل و قدیمی عرب است. بعضی آن را از الحان اهل مدینه و مکه و حجاز می‌دانند و برخی معتقدند صحرانشینان منطقه‌ی حجاز در طی مسیرهای طولانی سوار بر شتر شده و تحت تاثیر راه رفتن این حیوان نغمات خاصی را زمزمه می‌کردند. که با گذشت زمان بر وسعت آن‌ها افزوده شد و به مرور به دلیل منحصر به فرد بودن اعراب نام حجاز را بر آن نهاده‌اند. این مقام را در مغرب «الحجازالکبیر» و در عراق به عنوان «مثنوی» می‌شناسند.

دانلوددرادامه مطلب:


3) کیفیت آهنگ : این نغمه تا حدودی با حجاز پارسی اختلاف دارد، و عرب‌ها حق مطلب را اداء نموده‌اند و با فاصله یک پنجم این گوشه راشروع می‌کنند که خود یک جهش معنوی به سوی دنیای بالا است، از این رو مناجات به درگاه الهی با این مقام خوانده می‌شود. به روایتی صوت قرآن نیز در آهنگ حجاز بسیار موثر می‌افتد و در قلوب اهل ایمان جای می‌گیرد. حجاز حالتی جهشی دارد و گویی انسان می‌خواهد با خدای خود رازونیاز کند مانند مناجات بالای گلدسته‌های مساجد. اساتید لحن در توصیف این مقام آن را ناله‌ی برخواسته از غم هجران حوادث گذشته می‌دانند و اجرای آن را با جریانی بسیار ملایم و روان همراه دانسته و هر نوع تکلف در آن را باعث کاهش میزان اثرگذاری قلمداد نموده‌اند.
4) موضوع آیات : از مقام حجاز در آیات؛ بشارت، انذار، خوف، القاء مطلب، عظمت، جاودانگی، هشدار، عقاب و عتاب، اوامر، صفات الهی، تحکم، تاکید، خطاب و بلندنظری بهره می‌جویند. همچنین گوشه‌های حجاز در آیات توحید، اسماء و صفات الهی، نشانه‌های الهی و خود حجاز در آیات اصحاب یمین مومنین به کار می‌رود و برخی آیات نعمت‌های خداوند، تذکر و یادآوری امر و توصیه و خلقت جهان هستی و موجودات و نیز فراخوان عمومی را نام برده‌اند.
5) تاثیرات : حجاز نغمه‌ای بسیار جذاب و گسترده است. برخی گوشه‌های آن سرور معنوی به ارمغان می‌آورد. و برخی دیگر حالت بشارت‌دهنده دارد و عشق و محبت الهی را در انسان زنده می‌سازد و حالتی که این مقام در ذهن متصور می‌سازد حالت ذهنی و ضمیری آن است و غالباً تلاوت با این مقام در ذهن شنونده فاصله‌ی دور و بعد مسافت را ایجاد می‌نماید و شنونده احساس می‌کند که از مکانی بالا و دور سخن می‌گویند.
6) جایگاه اجرا : این مقام غالباً با مقام سه‌گاه و صبا تجانس داشته و پس از مقام بیات، صبا و سه‌گاه اجرا می‌شود.
7) گوشه‌ها و نغمه‌های فرعی : از جمله نغمه‌های فرعی این مقام، می‌توان به نغمه‌های «شهناز، حجازکار، سوزدل، شت عریان، اوج آرا» اشاره نمود و برخی دیگر به «نغمات فرعی زنگران، کارکرد، کار (حجازکار) اصفهان، غطا، نسوی، رمل، منصوری و دوکا» اشاره نموده‌اند.
8)قاریان برتر : می‌توان اساتید رفعت، عبدالفتاح شعشعاعی، مصطفی اسماعیل، کامل یوسف و حصان را نام برد.

قرار مقام حجاز

جواب مقام حجاز

جواب جواب مقام حجاز

ترتیل در مقام حجاز

اذان در مقام حجاز

تواشیح در مقام حجاز



موافقین ۱ مخالفین ۰ ۹۳/۰۵/۲۶
(اسفندیاراسکندری)

نظرات (۱۴)

ممنون و متشکر واقعا زیبا بود.
احسنت
اجرکم عندالله
۰۹ ارديبهشت ۹۵ ، ۲۰:۵۷ ابوالفضل خسروزاده
با سلام و ضمن خسته نباشید .امیدوارم همه بتوانند از این سایت ایده آل و خیلی خیلی مفید شما  بهره مند شوند.
عالی بود

۱۶ اسفند ۹۴ ، ۲۳:۱۲ زهرا شیفته
عالی بود
واقعا واقعا زیبا بود
با سلام
عالی بود.خیلی لذت بردم.خسته نباشی
با عرض سلام و احترام 
بسیار عالی بود این سبک و شیوه آموزش را تا بحال جایی ندیده بودم ، با مرور این نغمه در حالات مختلف که توضیح فرموده بودید بهتر می توان مراحل یادگیری را طی نمود و یاد گرفت .
تقاضا دارم مراتب تشکر و سپاس اینجانب را پذیرا باشید /.
پاسخ:
سلامت باشید.
اجرکم عندالله
۱۹ شهریور ۹۴ ، ۱۷:۱۸ مهردادنظامی
باسلام وتشکر از زحمات شما ،حقیر از مربیان وقاریان و عضو جامعه قاریان قرآن مشهد هستم ،در ارتباط با آموزش حجاز و اذان ،این اذان مرحوم سید متولی عبدالعال بود ولی متاسفانه علیل ولی الله نداشت در صورتیکه استاد همین اذان را با علیا ولی الله در ایران اجرا کرده بودند لطفا اون اذان را جایگزین این اذان بفرمایید ،ضمنا حقیر به چند سبک تلاوت می کنم ویکی از سبکهایم متولی است.باتشکرفراوان
منبع این توضیحات رو لطفا میشه ذکر کنید.
سلام باعرض خسته نباشید خدمت شما میخاستم بگم مه اگر قاری این ایات هم میگفتین بهتر بود

۲۶ خرداد ۹۴ ، ۱۶:۲۹ محمد طاها مندی
عالی من که لذت بردم
باسلام تشکر از مدیر سایت  ممنون از لحن ونغمات 

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی